Kir-Yianni
Företaget grundades så sent som 1997 av Yiannis Boutaris med vingårdar i Naoussa och Amyndeon på varsin sida av berget Vermion i nordvästra Grekland. Fokus ligger på druvsorten Xinomavro som är den lokala fixstjärnan, men de odlar även internationella druvsorter som Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon. I Naoussa har de 40 hektar delat på lika många lotter planterade med främst Xinomavro, och i Amyndeon har de 16,5 hektar planterade med gröna druvsorter som Sauvignon Blanc, Roditis och Chardonnay.
Idag drivs företaget av Yiannis son Stellios Boutaris som styr vinmakningen för att skapa viner med speciell karaktär. Vinerna ska vara balanserade, rika men eleganta och ha hög syra för att ge vinet kropp och lagringspotential - en stil som tilltalar den moderna vinkonsumenten.
Producenten blev år 2019 rankad som en av topp 50 vingårdar i världen av “World’s Best Vineyards”.